Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vidéki élet szépségei

2010.01.05

 

 

 

A vidéki idill és szépségei

 

 

 

Kép

 

  

  

Kirándulásaink során járva e szép kis országunkat, szebbnél szebb helyekre vezetett már el utunk.

A szívünk melegséggel telik meg, amikor belépünk egy szép kis barátságos faluba, ahol a levegő tiszta, az ott élő emberek kedvesek, köszönök neked, holott akkor látnak életükben először.

Ahogy megyünk tovább a csendben, hallod a madarak csivitelését, érzed a virágok illatát, s látod a szép házakat, melyeknek ablakain piros muskátlik látványa melengeti szívedet. A kert telis-teli, színesebbnél színesebb virágokkal, formára nyírt bokrokkal, a fákon madáretetők, ahová a számunkra ritkán látott madarak serege jár csipegetni. Néhol látni racka juhot, ahogy legelészik a földről. Másutt szamár áll az udvarban és falatozza a zabot, szénát. Néha üdvözlésként elejt neked egy iá-t.

Amikor a zalai tájban járva megpillantasz egy szép kis házat a dombról lenézve, azt gondolod magadban, de jó lenn itt élni. Vagy ha épp a Bakony lábánál mendegélsz és utadat egy kis patak szeli ketté, melyen híd ível át, hogy áthaladhass rajta, az olyan szép.

Az ilyen festői környezetben szívesen tölti idejét az ember.  Ha megfáradtál útközben, leülsz a szép zöld pázsitra. A meleg napsütés elől akár megpihenhetsz egy öreg tölgyfa árnyékában is, és nekiláthatsz falatozni az otthon elkészített kis elemózsiád, ami bizony nagyon jól esik egy ilyen környezetben.

A mai rohanó világban szívesen vonul az ember a csend, a nyugalom e kis szigeteire pihenés gyanánt. Nagyon jó és szívet melengető hely a stresszes hétköznapok levezetésére.

A fent említett két táj csak töredéke annak, ami még ezen kívül létezik, és ami még meseszép.

Hazafelé az úton azon tűnődsz, milyen szép is lenne egy ilyen helyen élni, elzárva a város zajától.

Aztán beléd hasít a felismerés, hogy itt nem tudsz miből megélni.

Sajnos többnyire sem a faluban, sem felvállalható távolságban nincs munkalehetőség, és ez eltántorítja az embert az ilyen csodás kis helyektől.

Nagy öröm töltené el a szívem, ha ezt a helyzetet gazdaságilag valahogy meg lehetne oldani.

Vannak emberek, akik megtehették, és ezt az életérzést választották. Vannak, akik anyagi okokból adódóan kénytelenek feladni ezt az álmot. Akár úgy, hogy el kell onnét költözniük, akár úgy, hogy nem költözhetnek oda, noha oda vágynak.

 

Egy kis ízelítő a csodás helyekről, amikről beszéltem:

 

 

 

Kép

 

Kép

 

Kép

 

Kép

 

 

Kép

 

 

Kép