Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mártások és öntetek

2009.07.31

Tejszínes Gombamártás

Elkészítési idő: 10 perc

 

Hozzávalók 4. sz.: 35dkg megtisztított, felszeletelt gomba., 2 evőkanál fehérbor, 1 dl csirkeleves (kockából is lehet), 1dl tejszín, 1 tört fokhagymagerezd, 1 kis csokor összevagdalt snidling

 

Készítsük el a húst egy teflonserpenyőben, vagy ki miben szeretné kisütni.

Majd kivesszük a megsült húst, alufóliával letakarom, melegen tartom.

 

A serpenyőben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a szeletelt gombát, kevergetve, közepes lángon 5 perc alatt aranysárga színűre sütjük.

A borral, a húslevessel és a tejszínnel felengedjük, és hozzáadjuk a fokhagymát is.

Fedő nélkül, állandóan kevergetem kb. 2 percig, hogy kissé besűrűsödjön.

Végül a snidlinget is hozzáadom, és azonnal tálalom.

 

Kínálhatjuk: roston sült csirkemellfiléhez, marha illetve borjúszelethez

 

 

Laskagomba – mártás

Elkészítési idő : 25 perc

 

Hozzávalók 4-6 sz.: 3 dkg vaj, 20 dkg vékonyra szeletelt laskagomba, 2 evőkanál reszelt szerecsendió, 0.5 dl sűrű marhahúsleves (kockából is lehet), 11/2 dl tejszín, 1 kis csokor friss finomra metélt petrezselyem, 2 evőkanál (magos) mustár, pici só, csipetnyi őrölt bors

 

A vajat megforrósítom, a szeletelt gombát belerakva kevergetem, míg meg nem párolódik.

A szerecsendiót is beleszórom, és addig kevergetem a tűzön, amíg a gomba leve el nem párolog. A marhahúslevessel felengedem, és a mustárral, tejszínnel ízesítem. Közben kevergetve felforraljuk, majd kis lángon fedő nélkül kb. 5 percig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik.

Megfűszerezzük és petrezselyemmel megszórva kínálom.

 

Kínálhatjuk: főtt tésztával összekeverve, illetve bármilyen roston vagy serpenyőben sült húsételhez

 

 

Fűszeres Áfonyamártás

Elkészítési idő: 10 perc

 

Hozzávalók: 2 dl-hez

25 dkg áfonya- ( vagy ribiszke-) dzsem az éléskamrából, ha van, 1 mokkáskanál friss reszelt narancshéj, 0.5 dl narancslé, 1 mokkáskanál gyömbérpor, fél mokkáskanál ételízesítő,

 

Percek alatt kész és nagyon finom mártás.

A dzsemet a narancshéjjal, a lével meg a fűszerekkel összekeverem. Közepes lángon, kevergetem addig, amíg fel nem forr, majd a tüzet takarékra állítva még 2 percig főzöm.

 

Kínálhatjuk: szárnyas vagy sertéssülthúshoz is.

 

 

Fűszeres-vörösboros áfonyamártás

 

Hozzávalók:

250g fekete-vagy vörös áfonya (ez lehet aszalt vagy mirelit), 10dkg porcukor, 2dl vörösbor, 4-5 db szegfűszeg, 1tk. Frissen reszelt citromhéj, 1db fahéj

 

A vörösbort, a citromhéjával, szegfűszeggel és a fahéjjal felteszem főzni.

Ha összeforrt a szegfűszeget kiveszem és ebbe a lébe, beleteszem az előre, felfőzött áfonyát.

 

A mirelit áfonyát felteszem főni egy kis lábasba a porcukorral. Elég hamar felenged, megpuhul, nem szabad túlfőzni.

Víz nem kell bele. Ha kicsit híg, akkor étkezési keményítőt adok hozzá.

 

Tipp: mazsolás rizzsel, karácsonyi pulykasült mellé kiváló!