Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halételek

2009.07.28

Lazacfilé szőlőszemekkel

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 ek. száraz fehérbor, 1 babérlevél, 1/4 l víz, 1 ek. margarin vagy vaj, 1 ek. liszt, 4 evk. főzőtejszín(20%), 4 lazacfilé (kb.:175 g-osak), 4 kisebb fürt szőlő, ízlés szerint, 50 g magozott fehér- vagy kékszőlő

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítom. A hagymát szeletekre vágom, a fokhagymát pedig félbe szelem. Egy nagyobb edénybe jól felforralom a bort, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és a vizet, majd fedő alatt 5 percig lassan főzöm. Addig a szőlőszemeket megmosom, leitatom a nedvességet és megfelezem a szemeket.

A lazacfiléket beleteszem a boros lébe. A folyadékot újra felforralom, és azonnal lejjebb veszem a hőfokot és a halat 8-10 percig közepes hőmérsékleten bent hagyom amíg a hús tömör és villával könnyen szétszedhető nem lesz. A kész filéket tálra helyezem, majd meleg helyen tartom. A maradék főzőlét egy mérőpohárba szűröm.

A vajat felolvasztom. Lisztből rántást készítek, közben 200 ml főzőlevet adok hozzá és felforralom. 4-5 perc múlva a megfelezett szőlőszemeket és a tejszínt belekeverem. Felforrósítom, de már nem forralom, majd sót és borsot adok hozzá.

A szószt elosztom a halfiléken. A maradék szőlőt megmosom, lecsepegtetem, ezzel díszítem a halat és rögtön tálalom.

 

Fűszeres tőkehal burgonyával

 Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 50 dkg tőkehal, 6 dkg margarin, 2 dl natúr joghurt, 1 közepes vöröshagyma, 1 chili paprika, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 evőkanál paradicsompüré,

Friss petrezselyem zöld, só

 

Elkészítés: A burgonyát meghámozom, felkockázom és enyhén sós vízben megfőzöm. Egy lábosban felolvasztom a margarint, beleszórom a felaprított hagymát, a karikára vágott chilit, és  üregesre párolom. Hozzáadom a paradicsompürét, koriandert, köményt és a kurkumát, majd folyamatosan kevergetve egy percig hevítem. Ráöntöm a megfőtt, leszűrt burgonyát és a joghurtot. Elkeverem és pár percig rotyogtatom. Beleteszem a tőkehalfilét, picit megsózom és addig főzöm amíg a hal megpuhul. Apróra vágott friss petrezselyemmel meghintem.