Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szárnyasételek

2010.01.06

 

 

Rakott csirkemell gombamártással

 

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell filé, 10 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 4 ek. Olaj, 2 dl tejföl, 1 csokor friss petrezselyem, kevés liszt, só, őrölt bors

 

A csirkemell filét kicsit kiverjük, megsózom, lisztben megforgatom és mindkét oldalát

Kevés olajban megsütöm. A vöröshagymát egy evőkanál olajon világosra pirítom, majd megpárolom rajta a felaprított gombát és ha megpuhult, rászórom a finomra vágott petrezselymet, majd ráöntöm a tejfölt és felforralom. Egy mély tűzálló tálat kiolajozok.

A megfőtt, megtisztított karikára vágott főtt burgonyát ráteszem, kicsit megsózom, elrendezem rajta a húsdarabokat és leöntöm a tejfölös gombával. Fedő alatt, kis lángon a sütőben pirítom, majd a fedőt leveszem, és szép világosra pirítom.   

 

Currys csirkemell ananásszal

Hozzávalók: 80 dkg csirkemellfilé, 20 dkg ananász, 4 ev.kanál olaj, 0.5 dl fehérbor (Cserszegi fűszeres borral szeretem készíteni), 1 cs. újhagyma, ízlés szerint őrölt fehér bors, curry, só.

Elkészítés: Serpenyőben olajat hevítek beleteszem a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Állandóan kevergetve készre sütöm. Sóval, borssal, curryvel fűszerezem. Amikor a hús megpuhult, ráteszem a kis kockákra aprított ananászt , majd az 1cm-es darabokra vágott újhagymát.

Néhány percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a bort és jól beforraljuk.

Rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálok hozzá!

 

Almás csirkemell

 

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell filé, 5 dkg füstölt szalonna vagy füstölt tarja, 2 nagy savanykás alma, 2 dl tej, 2dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt, 1 ek. liszt, kevés őrölt szerecsendió

 

A csirkemellet megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm. Megsózom, kevés szerecsendióval bedörzsölöm(aki nem szereti a szerecsendió ízét, az borssal is megszórhatja)majd egy tűzálló tálba egymás mellé rakom. A szalonnát,(vagy füstölt tarját) hajszálvékony csíkokra vágom, és a hússzeletekre fektetem. Az almákat meghámozom, kiveszem a magházát, félbevágom és ráteszem a 2 felet a húsok tetejére.

A vajból, a lisztből, a tejből besamelmártást főzök, belekeverem a reszelt sajtot és az almával megrakott húsra, öntöm. A tálat alufóliával vagy a tál fedelével lefedem és a sütőben öt percig erős lángon, majd közepes tűzön 35-40 percig párolom. Végül leveszem a fedelet, hogy szépen megpiruljon a hús.

Burgonyapürével vagy hasábburgonyával tálalom.

 

 

Padlizsános csirkemell

 

Hozzávalók: 4 csirkemell, 1 padlizsán, 2 zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 ek. Olaj, 1 kevés Cayenne bors, só

 

A csirkemelleket bedörzsölöm egy gerezd áttört fokhagymával, sóval, Cayenne borssal.

Az olajon hirtelen átsütöm a hússzeleteket, majd kivéve az olajból félreteszem. A megmaradt olajjal vékonyan kikenek egy tűzálló tálat, az aljára terítem a kockára vágott padlizsánt.

A paprikát kicsumázom, és csíkokra vágom, a hagymát karikára vágom és a padlizsánra

Teszem rétegezve, úgy, hogy először a hagyma, majd a paprika kerüljön. Majd megsózom.

Ezekre kerülnek az átsült csirkemellek, majd leöntöm a tejföllel, a maradék összetört fokhagymával és az olajjal. A sütőben kb. 40 percig, sütöm.

Ez egy előre elkészíthető étel, csak tálalás előtt át kell sütni!

 

Pulykamell vörös áfonyával töltve

 

Hozzávalók:

100 g kenyérkocka (sima vagy hagymás), 4 ek vaj, 140 g vörös áfonya (aszalt is jó)

90 dkg pulykamell, 1,5 fej felaprított vöröshagyma, 2 tk. Szárnyas fűszerkeverék,

1 tk. Kakukkfű, fél tk. friss Rozmaring, ¾ bögre csirke alap lé(kockából is jó)

 

A pulykamellet megmossuk, szárazra töröljük, és 3-4 részre vágjuk(tekercs lesz belőle)majd kiklopfoljuk őket. Sóval, borssal fűszerezzük.

Egy lábosba felolvasztok vajat, belerakom a hagymát, párolom 8 percig. Hozzá adom a  kenyérkockát, áfonyát, fűszereket, rozmaringot, kakukkfüvet, sót, borsot. Majd felöntöm az alap lével. Jól összekeverem.

 

A hússzeletekre halmozom az áfonyás tölteléket, majd felgöngyölöm,(cérnával jól össze lehet tartani) hústűvel, vagy fogpiszkálóval megtűzöm a végeit. A tekercseket kívül is megszórom friss rozmaringgal.

Alufóliába tekerem a hústekercseket, amit előtte kicsit beolajozok. Öntök még a tepsibe 4 dl vizet, így teszem az előmelegített sütőbe, és jól átpárolom. Majd leveszem a fóliát és  minden oldalról pirosra, sütöm.

 

Tipp: friss saláta ágyon tálalom!

 

 

Jó étvágyat hozzá!